Jeroen en Annette

Op vakantie

Reykjavík

De wekker stond op acht uur. We hadden best veel op het programma staan dus we dachten dan moeten we maar bijtijds opstaan.

Gelukkig waren we voor de wekker wakker. We hebben wel lekker geslapen, de bedden zijn prima. Het is alleen best warm in de kamer, maar met het raam open is dat ook wel te doen.

Na het ontbijt zijn we lekker op pad gegaan. Een stukje rijden naar de uitgebluste vulkaan, helaas was er niks actief meer zichtbaar.

Toch gaf het allemaal mooie uitzichten. Tijdens de wandeling merkte ik dat mijn schoenen veel te glad waren voor de IJslandse ondergrond. En ik had eigenlijk niets anders mee dan deze. We vatten het plan op om dan maar nieuwe schoenen te gaan kopen als we eenmaal terug zouden zijn.

We wandelden langs de opgedroogde lava stroom en zagen toen we wat hoger kwamen inderdaad een vulkaan. Er waren veel mensen aan de wandel en we moesten zelfs betalen voor de parkeerplaats . Wat een drukte. We zijn niet helemaal tot boven gewandeld, er was toch niet zoveel te zien.

We reden verder en kwamen op een plek waar soms papegaaiduikers te vinden waren. Helaas lieten ze zich aan ons niet zien. We belandden bij een vuurtoren die er wel prachtig bij stond.

Bij de derde stop van de dag zagen we stomende, kolkende plassen en beekjes met plankjes waar je veilig overheen kon lopen.

De terugweg ging soepeltjes, via de IJslandse grote weg terug naar de hoofdstad . Na een korte stop bij het hotel zijn we weer verder gewandeld naar een winkel waar ze schoenen verkochten. Daar heb ik een fijn nieuw paar uitgezocht om de rest van de vakantie lekker van te kunnen genieten.

De man achter de toonbank bleek ook ranger te zijn en hij zat nogal op de praatstoel . Hij kwam uit het oosten van IJsland en woonde nu al een tijdje in Reykjavík . Ik vroeg hem of er ook gevaarlijke wijken zijn in Reykjavík , zoals dat in veel hoofdsteden zo is. Hij vertelde dat er voor toeristen weinig risico’s zijn, behalve in de natuur. Er schijnt hier een bepaald type regen te zijn, dat overal doorheen dringt. Als je daar te lang in blijft en niet gaat schuilen, dan word je te koud en dan overleef je dat niet , ook al draag je nog zulke goede spullen.

Verder is er hier een strand dat gevaarlijk is door de stromingen van de zee. Elke zevende golf ongeveer, is véél groter dan de andere en die sleurt je een zee in die enorm sterke stromingen heeft waar je niet tegenaan kan zwemmen. Elk jaar verdrinken daar mensen.

Maar hij zei dat je vooral risico loopt wanneer je Chinees of Amerikaans bent. Dan kom je namelijk onvoorbereid naar het land toe en doe je domme dingen 😁.

En wat hij ook nog vertelde is dat er wat activiteit is in de grond bij de echt grote vulkanen. Bij de Askja is de grond in het afgelopen half jaar 35cm omhoog gekomen. Normaal gesproken blijft die grond gewoon op één plek. En omdat er in hele lange tijd geen echt grote eruptie is geweest, weten we niet hoe de data eruit zal zien als dat wel gaat gebeuren . Het is dus daarom niet goed te voorspellen of de vulkaan gaat uitbarsten en zo ja, wanneer. De onrust zou ook gewoon weer af kunnen nemen, zonder uitbarsting, maar ook dat hebben we nog nooit werkelijk zien gebeuren.

Nou ja, prachtige verhalen. En prachtige schoenen ook. 👌🏻. We zijn door gewandeld richting kerk en het parlement.

Daarna zijn er een fish and chips zaakje in gelopen en hebben logischerwijs een beefburger en een kipburger gegeten. Lekker hoor. Daarna terug naar het hotel, lekker relaxen en daarna een dutje doen. Morgen een klein autotochtje en een wandeling van een uurtje of twee. Kan ik de nieuwe schoenen uitproberen 😎


Geplaatst

in

door

Reacties

3 reacties op “Reykjavík”

  1. Clau

    Hahahaha, ik mis de foto van de schoenen 🤩.
    En hebben ze de temperatuur op de kamer wel op onze maatstaf en niet op de IJsland maatstaf? 😂

    1. Nog warmer zelfs dan onze maatstaf! Die lui hier zijn een beetje wazig hoor. En ze lopen ook met mutsen en sjaals terwijl het 10 graden us 🤦🏼‍♀️

  2. Els

    Wat heerlijk weer om je blog te lezen. Genieten. Van je humor en ook van de foto’s. Echt IJsland wat is het toch mooi. En ik hoor je bezig met die ranger, lachen.
    Hans wil ook graag je blog ik kan het doorsturen maar kan je hem ook toevoegen in de verzendlijst? jpm.hamer@gmail.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jeroen en Annette

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Voeg je bij 65 andere abonnees

Lees verder