Jeroen en Annette

Op vakantie

Laatste dag Antarctica

Vanmorgen hadden we maar eens niet de wekker gezet. Andrew zei dat hij ons om kwart voor zeven al zou wekken, zodat we om half acht aan land konden gaan in Deception Island. Dat is een nog werkende vulkaan waar je in kan varen. Het schijnt nogal een nauwe doorgang te zijn, want onder het water ligt ongeveer in het midden een grote rots. Er is weleens een schip tegenaan gevaren, dus dat kon nog wel eens spannend zijn.

Gelukkig ging het goed en konden we voor anker in het midden van de krater. Het was weer een heel ander landschap dan we tot nu toe hadden gezien. Ik moest er even aan wennen, in eerste instantie vond ik het helemaal niet mooi. Ik ging bijna twijfelen of ik hier nog wel aan land wilde gaan, we zijn ook een beetje reis-moe. Maar uiteindelijk besloten we toch aan land te gaan en dat was best een goeie keuze. Het landschap was anders dan anders, maar daardoor nog steeds heel prachtig. We konden een heuveltje oplopen vanwaar we een prachtig uitzicht hadden op de baai, en waar we ook naar de andere kant konden kijken. Beneden lagen wat robben op een pikzwart strandje te luieren. Er was ook één pinguin, dat vonden we dan ook wel weer een beetje sneu. Hij had pluis dus hij kon het water niet in en lag op zijn buik te liggen.

Er was ook weer een oude walvis toestand met gebouwtjes die helemaal vervallen waren en cilos en vergane schepen. Toen we bijna weer terug naar de boot moesten, begon het te miezeren en te waaien. Eindelijk proefden we een klein beetje Antarctisch weer. De wind was behoorlijk koud. Maar ach, de landing liep tot zijn einde dus dat was helemaal niet erg.

Rond half 10 waren we terug op het schip en konden we een poosje relaxen. Het was een uur of vier varen naar Half Moon Island waar de volgende landing zou zijn. De bedoeling was om nog snel even twee landingen te doen voordat we de grote oversteek gingen maken. En dat lukte goed, na de lunch zijn we weer snel aan land gegaan. Dit was pas echt een vies eiland, vol met pinguinpoep.

En aangezien de stenen waar we overheen liepen behoorlijk glad waren, liep je ook nog risico met je bips in de drek te belanden. Eén keer ben ik uitgegleden maar ik kon de schade beperken tot mijn rechter handschoen. Het regende ook weer, af en toe sneeuw, af en toe hagel. Maar de pinguïns waren weer geweldig, deze keer chinstrap pinguïns oftewel kinbandpinguins. Erg grappige diertjes die weer lekker aan het rommelen waren in de kolonie. We hebben ze een poos bewonderd en daarna gingen we weer terug naar de boot. Het water was toch wel redelijk wild en Hans de zodiac stuurman stuurde ons richting het trappetje. Dat ging eigenlijk niet helemaal goed, dus hij wilde het nog een keer proberen. Maar het weer wegsturen van de boot ging ook niet helemaal goed. We botsten met een behoorlijk vaartje tegen het schip aan, terwijl Jeroen op de voorplecht zat om maar niet in de weg te zitten tijdens het aanmeren. Hij vertelde later dat het niet veel harder had moeten zijn of hij was achterover gekukeld, vooral omdat hij het niet zag aankomen. Maar goed, het ging goed, dus niks aan ’t handje en weer een avontuurtje rijker.

Toen iedereen weer aan boord was, voeren we richting de gevreesde Drake passage. We moesten eerst nog een heel stuk door een kanaal dus dat was niet zo wild. Maar tijdens de briefing schoven we het kanaal uit en werden de golven hoger dan we tot nu toe hadden gezien. Ik ben maar snel in bedje gekropen en heb het diner overgeslagen. We eten toch telkens veel teveel deze reis dus een keertje zonder eten naar bed is niet zo erg. Lekker slapen maar.

Reacties

6 reacties op “Laatste dag Antarctica”

  1. Jacqueline

    Jeetje wat gaat de tijd hard zeg. Alweer richting de bewoonde wereld. Ik kan me voorstellen dat je op een gegeven moment wel wat reisdoel wordt.
    Net nog even op de golvensite gekeken maar jullie treffen het niet heel erg: de Drake ziet er groen uit dus golven van zo’n 6 meter denk ik. Ik hoop niet dat jullie er straks ook zo uitzien…. Aan de andere kant, het hoort er ook wel een beetje bij toch?
    Wens jullie een behouden vaart!

  2. Jan-Jaap

    Deception Island, ha. Die was me opgevallen toen ik op Google Maps zat te kijken eerder vandaag. “Wat een raar eiland”, dacht ik nog. “Waarom heeft dat zo’n rare vorm?”. Maar nu weet ik het dus:)

    Kanaal? Als in “door mensen gemaakt”? Waarom?

    Goeie reis terug! Hopelijk valt het allemaal wel mee met die golven!

  3. Marian

    Wel thuis!

  4. mam/pap

    dag Jeroen en Annette, Dus de geweldige reis zit er bijna op en het was tot op het eind voor de thuisblijvers een plezier naar en van jullie belevenissen te kijken, lezen en te genieten. Nu nog “even” de wilde Drake-passage overleven , dan kan er weer richting thuis worden gekoerst. Rust onderweg nog maar wat uit, want we hebben de indruk gekregen dat er een behoorlijke aanslag gepleegd is op jullie conditie.
    Goede reis,

    mam/pap

    1. Dat klopt ja, haha. Dank jullie wel, tot snel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jeroen en Annette

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Voeg je bij 65 andere abonnees

Lees verder