Jeroen en Annette

Op vakantie

Voet op Antarctica!

Vanmorgen om 3 uur stond de wekker. Als we geluk hadden dan zouden we kunnen genieten van de zonsopkomst. We hadden helaas geen geluk, de lucht was één grijze massa en er was geen zon te zien.

We hebben twee keer een half uurtje en nog een kwartiertje gesnoozed en daarna zijn we maar gewoon verder gaan slapen tot de wake up call.

Gisterenavond vertelde Andrew dat het vandaag expedition morning zou zijn. Dat betekent eigenlijk dat we gewoon een beetje gaan rondvaren en eigenlijk niks kunnen doen. Vanwege de wind is het onmogelijk aan land te gaan dus wordt het vooral varen. Maar dat is ook een enorm genot, wat is het hier prachtig. We zien een heleboel adelie pinguïns, ik geloof dat dat wel mijn favorietjes zijn. Ze zien er zo schattig uit.

Toen het vanmorgen bijna ontbijt tijd was, ben ik nog even snel gaan douchen. En wat er wel vaker gebeurt als ik ga douchen, gebeurde deze keer wederom. Er werd omgeroepen dat er orca’s voor het schip zwommen! Orca’s had ik nog niet gezien. Ik had me gelukkig al afgedroogd en mijn haar gefohnd, dus ik kon me even snel aankleden en toen zag ik ze toch nog. Een heel klein vinnetje, en ik kon niet eens zien dat het orca’s waren, maar dat waren het blijkbaar wel. Toen we uitgekeken waren was het tijd voor het ontbijt. Ik deed mijn jas weer uit, liep de trap af, keek nog eens goed naar mijn trui en constateerde dat ik die in de haast binnenstebuiten aan had gedaan 😀 😀

We schijnen een kapitein te hebben die wel wat risico’s durft te nemen. Als we een kapitein hadden gehad die helemaal geen risico wilde nemen dan hadden we hier niet tussen de ijsschotsen gevaren. Dat vertelde gids Marion en ze zei er terloops ook nog even bij dat er verderop een cruiseschip vast ligt in het ijs. Te wachten tot de wind draait, zodat het ijs zich weer wat opent en ze verder kunnen. En toch dacht onze kapitein, ik ga ook eens even lekker door dat ijs varen. We hebben echt wel flinke stukken ijs kapotgevaren, je hoort dan een dof gerommel onder het schip en het trilt en schokt en gaat opeens langzamer. En je hoort het ijs kraken en daarna zie je het dan opzij schuiven. Best spannend, zeker als je op het ijs afvaart en je nog niet weet of het schip er wel doorheen zal komen 😀 . Beetje vertrouwen in de kapitein is dan wel handig…

Het is dus al met al weer een hele belevenis. Echt heel indrukwekkend om hier te zijn en zo erdoorheen te varen.

Na de lunch was het tijd voor een landing. Onze eerste stappen op het continent Antarctica. We vreesden eerst nog dat het niet door zou gaan vanwege de harde wind. Maar het stuk waar de landing gepland was, lag in de luwte, dus landen ging prima. Toen we met de boot een beetje in de buurt kwamen, begon het ontzettend te stinken. Eerst zagen we nog helemaal geen pinguïns op het strand, maar toen we wat beter keken en vooral snuffelden, konden we de aanwezigheid van onze favoriete diertjes echt niet meer ontkennen. Het strand stond er vol mee, en in de zee zagen we ook overal springende pinguïns. Zoveel hadden we er nog niet bij elkaar in zee gezien.

We landden op het strand en liepen naar de kolonie toe, waar weer een heleboel kleintjes stonden te piepen. En wat een stank! We zagen ook dat moeders steeds wegholde van haar jongen. Daar zijn twee theorieën over. De eerste is, als de moeder wegholt van haar jongen, weet ze zeker dat alleen haar jongen achter haar aankomen. De andere jongen zullen niet zo hun best voor haar doen. En zo weet ze dat ze echt haar eigen jongen voedt. De andere theorie is dat moeders wegholt om te ontdekken welk jong het sterkste is. Het jong dat het langste bij haar blijft krijgt dan ook het meeste eten. Geen idee welke theorie het beste is, maar de hollende jongen zijn een genot om te zien.

Ook de omgeving was prachtig! Een enorme ijsvlakte met bergtoppen op de achtergrond en ijsschotsen in de zee op de voorgrond. Zo mooi hebben we het nog niet gezien! Wat een dag weer…

Reacties

9 reacties op “Voet op Antarctica!”

  1. simon

    Gaaf hoor.
    Veel plezier en pas op voor de ijsberen 😉

    1. Haha zal ik doen! Dank je wel ?

  2. Clau

    Helemaal geweldig ?. Af en toe lijkt het alsof ik mee ben op jullie prachtige reis … wat een mooie avonturen.

    1. Leuk hè haha en als ik terug ben moet je het allemaal nog een keer aanhoren haha ?

  3. mam/pap

    dag Jeroen en Annette, Wat mooie en koude foto’s zijn ons weer voorgeschoteld (ook die van jullie met die grote brillen). Het blijft een avontuur daar in het diepe zuiden met onvergetelijke natuurbelevenissen. Prachtig, ook voor de thuisblijvers. Blijf genieten, volgende week wordt het hier ook een beetje winters pap/mam

  4. Marian

    Weer genieten van het verhaal en zeker ook de foto’s!!
    De ijsbergen komen zeker indrukkend over op de foto’s, laat staan dat je er met de boot tegenaan zit.

    1. Ja het is soms best spannend maar vooral heel tof!

  5. Marijke

    Wat een bijzondere verhalen, en mooie foto’s.
    Ik geniet op afstand met jullie mee (vriendin van reisgenoten van jullie).

    1. Hallo Marijke, leuk dat je meeleest. Jeanette doet niet helemaal dezelfde dingen maar volgens mij heeft ze net zoveel lol! ? ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jeroen en Annette

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Voeg je bij 65 andere abonnees

Lees verder