Jeroen en Annette

Op vakantie

Reisdag Antarctica

Vanmorgen mochten we uitslapen en dat hebben we ook lekker gedaan. De dag was niet heel spannend. Het weer was best oké, hoewel er wel veel wind stond. Maar aangezien we links van ons de antarctic peninsula al hebben, worden de golven niet extreem hoog door de harde wind. Daar hebben we dus mazzel mee.

Maar de golven slaan wel tegen de ramen op dek 5, dus ze zijn flink. Gelukkig is er qua zeeziekte niks aan ’t handje.

Volgens mij heb ik nog helemaal niet verteld dat we al twee keer hebben moeten stofzuigen. De eerste keer voordat we op South Georgia zouden landen, en de tweede keer voor South Orkney. Alle zaadjes moeten van de kleding en uit de rugzakken verwijderd worden, we mogen niks overbrengen. Daar wordt heel erg goed op gelet en we doen dat dus ook braaf. Op South Georgia bijvoorbeeld is er een keer een nabestaande geweest die een handje zelf meegenomen zand op een graf had gegooid en nu groeien er paardebloemen. Zo kan het natuurlijk gaan met vanalles, en dat is niet de bedoeling, dus daarom letten ze er heel goed op.

Ik heb best veel in bed gelegen, dat is lekker rustig en heel veel was er toch niet te zien. Zee, zee en nog eens zee. Diertjes bijna niet, een paar vogeltjes. Hoe dichter bij Antarctica, hoe meer we wel ijsbergen zien, grote ook wel maar vooral kleine. ’s Middags hebben we de Shackleton film afgekeken. En toen we net naar een heel spannend stukje zaten te kijken, knalde de boot op een ijsbergje. We schrokken ons dood. Dat was wel heel erg grappig, precies goed getimed.

Morgenochtend moet de wekker op 3 uur, zodat we de zonsopkomst kunnen zien boven Antarctica. De voorspellingen voor morgenmiddag zijn goed, dan zullen we hoogstwaarschijnlijk wel een landing kunnen maken. Maar ja, absoluut zeker is dat natuurlijk niet. We gaan het zien.

Al met al een redelijk saai dagje, maar wel vol verwachting en vol gezelligheid. En terwijl ik dit zit te schrijven varen we langs een best grote ijsberg. Dat lijkt me een prima afsluiter voor vandaag…

Reacties

11 reacties op “Reisdag Antarctica”

  1. Jan-Jaap van der Geer

    Je vaart tegen een ijsberg en “dat was best grappig”? Meen me een verhaal over een bootje dat Titanic heette ofzo te herinneren.. 🙂

    Maarreh, wat gebeurde er dan? Lag je ineens stil? Hoe ver was het gedeelte wat boven water te zien was van de boot verwijderd? Was de stuurman in slaap geduikeld? Had ‘ie niet genoeg afstand gehouden? Waren er zoveel ijsbergen dat dat zoiezo een probleem was waar mee gerekend was en voer ‘ie daarom langzaam?

    Hoe lang voor je bij Antarctica bent dan? Volgens de kaart is dat best nog een stuk.

    1. We zijn nu bij de antarctic peninsula. Door de antarctic sound naar de weddelsea gevaren en nu gaan we langs de kust varen. Hopelijk vanmiddag landen.

      De ijsberg was heel klein denk ik en vanwege de film waren de gordijnen dicht dus we zagen hem niet. En het schip voer gewoon door, hij heeft een bepaalde ijsklasse.
      Hij heeft overigens wel de waterdichte deuren gesloten.
      Weet jij waarom hier wel zoveel ijs zit en relatief aan de noordelijke kant niet? En waar zitten wij nu dan?

  2. Jan-Jaap

    Ik den dat er twee redenen zijn dat het kouder is op de zuidpool dan de noordpool:
    – Het is een eiland. Land word makkelijker koud dan water. Het water stroomt dus om het koud te krijgen moet je veel meer water koud krijgen dan dat je land koud moet krijgen om hetzelfde effekt te krijgen.
    – De golfstroom die hier in het noorden de boel warm houdt is daar niet aanwezig.
    Het feit dat er zo heel veel ijs ligt helpt waarschijnlijk ook wel.

    Vraag je mij nu waar jij zit? 🙂 Volgens mij zit je ergens bij die rare staart die uit Antarctica steekt. Is dat wat je weten wilt? Of wil je een stad om mee te vergelijken? Da’s wat moeilijk want ik heb je geen concrete namen meer zien noemen… Heb je GPS coordinaten?

    Doet je RSS van de reacties het niet? Ik dacht ik abbonneer me daarop, maar zag nooit dat je gereageerd had…

    Veel plezier verder!

    1. Ja het ging om hoever noordelijk dit is zegmaar. We zaten nu in paradise Harbour maar ik weet niet of je dat kan vinden…
      Cool, die golfstroom hadden we inderdaad ook bedacht ?

  3. Jan-Jaap

    Ja hoor, Paradise Harbour is te vinden:). Maar het is niet zo gemakkelijk om een plaats aan te wijzen die je kent en ongeveer even noordelijk ligt als jij zuidelijk bent. Maar Reykjavik komt behoorlijk in de buurt… 🙂

    Ben je nog bij Port Lockroy geweest? Daar ligt nog een geocache 😉

    Ga je straks in een ruk terug? Is nog een behoorlijke trip denk ik… Behoorlijk doorvaren denk ik?

    1. Jan-Jaap

      Oh ja, maar als je niet terug gaat langs die eilanden dan is het een stuk korter, en dat doen jullie ongetwijfeld… 🙂

      1. Port Lockroy gaan we helaas niet heen. Vanaf daar kan je kaartjes sturen en dat had ik willen doen maar het zit er niet in. We gaan nu nog naar Moon island ofzoiets geloof ik. En vanaf daar vertrekken we inderdaad in één rechte lijn naar Ushuaia. Morgen en overmorgen nog varen en de volgende dag ik de morgen arriveren we in Ushuaia als het goed is.

        1. Jan-Jaap

          Half Moon Island zegt Google. Klein eilandje in een baai van een ander eiland dat Livingston heet. Er was ook een eiland bij je vorige plekkie in de buurt dat Brabant heet. Kweet ook niet 🙂

          Half Moon Island ligt, in noordelijke termen, net even zuid van IJsland. Ongeveer ter hoogte van Faeröer.

          En wat betreft waarom Antarctica zo koud is: Het zuidelijke puntje van Groenland ligt ongeveer ter hoogte van Oslo… Maar waarschijnlijk toch een heel ander klimaat… Maar ben er nooit geweest, dus ik gok ook maar wat.

          1. Ja klopt dat Brabant komt door de Belgen, die hebben hier ook wat uitgespookt geloof ik. Zijn wel meer plekken met een Belgische naam.

  4. Jacqueline

    Uhh volgens mij is het op de Noordpool de laatste tijd flink kouder dan op de zuidpool. Wij hadden hartje zomer in Svalbard zo rond het vriespunt. Volgens mij hebben zij het nu een behoorlijk stukje warmer

    1. Jan-Jaap

      Waar heb je die informatie vandaan? Dat is een heel ander beeld dan wat mijn indruk is… Hier wordt het klimaat van de noord- en zuidpool vergeleken: https://en.wikipedia.org/wiki/South_Pole#Climate_and_day_and_night

      En verder zal het je niet ontgaan zijn dat de ijskap van de noordpool behoorlijk aan het smelten is de laatste tijd: https://www.volkskrant.nl/buitenland/nergens-is-opwarming-van-de-aarde-zo-sterk-hoe-ziet-de-noordpool-er-over-tien-jaar-uit~a4494036/ (een van de eerste google resultaten, zelf nauwelijks gelezen..).

      Annette is niet zo zuidelijk geweest als Svalbard noordelijk is. Ze was meer dan 1000 km noordelijker. Dus da’s niet erg vergelijkbaar. Overigens is 0 graden niet echt afwijkend als zomertemperatuur voor Svalbard: https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Svalbard -> gemiddeld 3-7 graden in de zomer. 3-7 graden kouder dan het gemiddelde en je zit aan de 0 graden… ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jeroen en Annette

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Voeg je bij 65 andere abonnees

Lees verder