Jeroen en Annette

Op vakantie

Heenreis

Het was vanmorgen erg vroeg. De wekker stond op kwart voor drie, want om drie uur wilden we weg. Tenminste, dat dacht ik. Echter, ik werd om tien over half drie wakker geschud door een zwaar geïrriteerde Jeroen, die blijkbaar eerder weg had gewild. Een goed begin van de vakantie 😀 .

Nadat we de laatste dingetjes hadden gepakt, zijn we in de auto gestapt richting Schiphol. Het sneeuwde onderweg! Vooral in het begin, in de buurt van Apeldoorn nog, was de weg wat wittig.

We kwamen keurig op tijd op schiphol aan en zetten onze auto bij de Holiday Valet parking, zoals we meestal doen. Sleuteltjes afgeven en hup naar de vertrekhal. Zo gebeurd en erg prettig.

Bagage-drop-off en security-check (op Schiphol praten we engels) gingen easy-peazy en we wandelden naar gate D83, waar het Transavia vliegtuig geduldig op ons stond te wachten. Een beetje té geduldig, bleek later, want we kregen vertraging. Het boarden vond al 10 minuten te laat plaats, wat een eeuwigheid is in de snelle wereld van de luchthavens. Wij hadden het overigens niet in de gaten 🙂 .

Toen we eenmaal geïnstalleerd waren in het vliegtuig, kwam de gezagvoerder “in de lucht” 😉 . Hij vertelde dat het zicht op Rovaniemi airport niet goed genoeg was voor ons om te landen, en dan konden we beter nog niet vertrekken. Hij verwachtte dat we over anderhalf uur betere vooruitzichten zouden krijgen. Hij had ons wel laten boarden om meteen weg te kunnen zodra het sein groen werd. De stewardessen begonnen met de karretjes rond te rijden om ons tevreden te houden met (betaalde) versnaperingen. Tegen de tijd dat ze bij de laatste rijen van het vliegtuig waren, vertelde de gezagvoerder dat we konden vertrekken omdat het zicht goed genoeg was, en we zodoende niet op een uitwijkvliegveld zouden hoeven landen.
Een uur later dan de bedoeling was, zijn we vertrokken, inmiddels met stijve benen van het zitten.

De vlucht ging verder heel voorspoedig, zelden zo’n rustig vluchtje gehad, nog wat tukjes gedaan hier en daar en een beetje gelezen. Na 2,5 uur landden we op Rovaniemi, waar de bewolking inderdaad behoorlijk laag hing.
DSC_0003.jpgWe werden opgewacht door iemand van Scandinavian Wintersports, die twee bussen had klaarstaan voor het vervoer van mensen naar de accommodaties. Bus 2 was voor ons en we hadden geluk, want er waren nog twee plekjes vooraan vrij. Zo hadden we goed uitzicht tijdens de hele rit door het prachtige besneeuwde landschap.
DSC_0009.jpgEerst zijn we een uurtje bij de kerstman op audiëntie geweest. We hebben lekker een burgertje gegeten bij een restaurantje en wat rondgewandeld. Er was een markering van de poolcirkel en wat uitleg erbij. DSC_0014.jpgNoordelijk van de poolcirkel wordt het minstens 1 dag in het jaar helemaal niet donker. Dat is wat de cirkel betekent, dat wisten we eigenlijk helemaal niet. Na een uurtje gingen we de bus weer in voor een rit van ongeveer 5 kwartier door een prachtig sneeuwlandschap.
DSC_0018.jpgDe bus reed hard over de besneeuwde wegen, af en toe maakte ik me een beetje zorgen, maar het ging allemaal prima. Ze zijn het denk ik wel gewend hier 😉 . Op het eerste afstappunt werden wat mensen afgezet en na nog 20 minuutjes verder rijden, was het onze beurt. De bus zette ons af in het park, vanwaar we nog een paar minuutjes met een klein busje verder werden gebracht naar onze hut, het was inmiddels ongeveer 3 uur.
DSC_0019.jpgDe hut is erg leuk. Open haardje, sauna, geinig woonkamertje, keukentje, badkamertje en slaapkamertje. Allemaal niks mis mee en erg gezellig. Dat gaat dus wel goedkomen.

Om vier uur was er een briefing in het café waar we nog even heen zijn gegaan, omdat het toch op de route naar de supermarkt lag. Daar konden we nog even vragen waar we heen moeten hollen als er een noorderlicht alert binnenkomt. We kregen vooral te horen dat we nergens op moesten rekenen, maar dat hadden we ons zelf ook al bedacht 🙂 .
Verder heb ik nog even gemeld dat ik geen vis lust en al helemaal geen vissoep. Ik kreeg niet helemaal het idee dat dat goed zou komen, want het advies was eigenlijk om te zorgen dat we zelf wat te eten zouden meenemen. Ach, ook prima. Zorgen we daarvoor.

Na de briefing zijn we naar de supermarkt gegaan waar we wat rommeltjes en dingetjes voor het avondeten hebben gekocht. Daarna in de hut lekker koken, beetje relaxen en lekker op tijd naar bedje toe. Uitrusten van de reis!

Reacties

15 reacties op “Heenreis”

  1. Elly van Etten

    Joh, een hele fijne vakantie. Wel koud daar zeker. Hier schijn het zonnetje. Heerlijk! Ik moet er niet aan denken in die kou! Maar jongens, heel veel plezier en fijn dat we op de hoogte worden gehouden.

    1. Het is hier ontzettend koud Elly, nu -6,5 en dat vind ik al koud. Maar het kan hier nog veel kouder worden. Maar daar hadden we rekening mee gehouden dus we hebben veel warme kleertjes en mutsjes mee 🙂 .
      Dank je wel en geniet daar maar lekker van het zonnetje 🙂 !

      1. Jan-Jaap van der Geer

        “Ontzettend koud” “-6,5” pffffff 🙂
        (Vanochtend was het frisjes fietsen met -10, hier:) )

  2. Simon

    Leuk hoor, maar het ziet er wel erg koud uit.
    Heb je ook een selfie met de kerstman??

    1. Haha nee ik ben bang van niet. Ik heb die vent een beetje gemeden want ik ben bang dat ik anders niet meer teruggevonden word 😀

  3. Jan-Jaap van der Geer

    Even een kleine corrigering. De poolcircel heeft eigenlijk niets met dat er een dag zonder dat de zon onder gaat te maken. Maar juist dat er minimaal een dag is dat de zon niet onder gaat.

    Je zou zeggen dat dat hand in hand gaat, maar dat is niet het geval. Door de atmosfeer wordt de zonnestralen afgebogen (prisma-effect) en daardoor kan de zon zich onder de horizon bevinden, maar je ziet hem toch, omdat het licht met een bochtje gaat.

    Wist ik ook niet tot ik vorig jaar naar Bodø moest en ging onderzoeken hoe lang de “mørketiden” (donker-tijd, oftewel de tijd dat de zon onder blijft) daar duurde. Nou, Bodø heeft dus wel dagen dat de zon niet ondergaat, maar geen dagen dat de zon niet opkomt…

    1. Jan-Jaap van der Geer

      Kan zeker niet editten? Verwarring over opkomen en ondergaan in de eerste alinea, maar je snapt het vast… 🙂

    2. Ik begrijp er helemaal niets van. Vooral omdat je het over corrigering hebt en niet over correctie 😛 . Nee hoor. Jeroen snapt het wel, ik zal het er straks nog eens met hem over hebben… 😀 . Maar dat zijn wel leuke feitjes hè.

      1. Jan-Jaap van der Geer

        Wat is daar nu weer ombegrijpelijk aan! Mompel mompel! Ik zal het even uitleggen:

        Corrigeren – Corrigering
        Regeren – Regering

        en dus niet:

        Corrigeren – Correctie
        Regeren – Regectie

        Simpel! 🙂

        1. Haha ik begrijp het nog niet 😛

  4. Elly van Etten

    Hoi Jan Jaap, alles goed in die kou bij jou??

    1. Jan-Jaap van der Geer

      Kou? Nee, lekker mild hier nu, nouwelijks onder nul geweest vandaag… (zie http://jjvdgeer.myqnapcloud.com/weewx/ )

      Maar ja, alles goed hier. En daar dan?

      1. Elly van Etten

        Alles gaat zijn gangetje hier. Het enige probleem is, dat ik bijna niet kan lopen. 1 Maart ga ik weer in de scan. Hopelijk vinden ze dan iets. Liefs van Aad en Elly

        1. Jan-Jaap van der Geer

          Hopelijk komt het allemaal goed!

          Groetjes,
          Jan-Jaap

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jeroen en Annette

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Voeg je bij 65 andere abonnees

Lees verder