Jeroen en Annette

Op vakantie

Dag twee Machaba Camp

Nou, hebben wij effe een spannend nachtje achter de rug!
Gisterenavond gingen we lekker naar bed. We kregen een bush-baby mee, dat was een heerlijk warme kruik voor in bedje. Ik wilde eerst nog even douchen maar dat werd geen succes. Omdat we nog niet echt gewend waren aan ons nieuwe huis en er weinig licht was, kon ik mijn spullen niet goed vinden en was ik de hele tijd in mijn koffer aan het graven. En toen ik eindelijk onder de douche kroop, bleek deze niet warm genoeg te worden. Ik was bang om het koud te hebben ’s nachts, dus ik heb maar even niet mijn haar gewassen en ben zo in bed gekropen, met mijn bush-baby.
DSC_0310De dekens waren heerlijk warm, dus de zorg die ik had over de kou was niet terecht. Het was een heerlijk bedje. Onze tent heeft zijwanden van gaas en die konden we prima open laten volgens onze gids, dus dat hebben we gedaan. Het kon alleen wel zijn dat er een olifantje van de blaadjes kwam eten. Nou, dat wilden we wel zien natuurlijk!
Jeroen is die nacht een paar keer wakker geworden van geluiden. Geritsel in de tuin en op een gegeven moment stond er zelfs een beest vlakbij de tent! Eerst dacht hij jeetje, die is wel heel dichtbij! Toen dacht hij hé, het lijkt wel of ‘ie binnen staat! En daarna dacht hij oh, het is Annette. 😀 Haha, hij voelde zich blijkbaar lekker op zijn gemakkie. Ik heb zelf als een blok geslapen, op het moment na dat ik op mijn blote voetjes naar het toilet sloop. Ik had geprobeerd het licht aan te doen, maar de generator was uit, dus dat lukte niet. Gelukkig had ik een zaklampje naast mijn bed klaargelegd, dus dat ging prima.
Om vijf uur ging plotseling het licht aan… Handig weer hè, miepje laat het knopje op ‘aan’ staan en als de generator start, is Jeroen meteen wakker. Lekker vroeg dus. Om half zes hoorden we “knock knock” en riepen we “Good morning!” terug om aan te geven dat we wakker waren. We kregen een half uurtje en daarna konden we aanschuiven voor het ontbijt.
Er was weer heel veel lekkers te krijgen bij het kampvuurtje. Koffie, warme pap, yoghurt, fruit, muffins, allemaal erg lekker. We hebben nog een babbeltje gemaakt. Iemand vertelde dat ze niet het bed uit was gegaan om naar het toilet te gaan, omdat ze bang was voor de schorpioenen. Oh-oh. Schorpioenen? Daar dacht ik niet echt aan toen ik vannacht op blote voetjes naar het toilet gelopen was! 🙂 En ook niet toen ik vanmorgen mijn schoenen weer aandeed.
Na het ontbijt stapten we in de jeep voor de volgende safari. We hebben ons warm aangekleed met een muts en handschoenen en kregen van de organisatie een warme cape, waardoor het goed te doen was. Want het was behoorlijk koud vanmorgen!
We gingen op pad naar het Moremi Game Reserve. Onderweg ernaartoe kwamen we zebra’s tegen. Dat zijn ook koddige dieren hoor! Leuke snoetjes hebben ze en ze kijken je ook zo lekker nieuwsgierig aan. Twee gammele bruggetjes moesten we over. Bij de ingang van de Moremi zagen we opeens een leeuw lopen! Hij liep over de weg en was binnen een paar seconden weer weg. Toen ging opeens het gas erop! De gids liep duidelijk warm, hij wilde bewijzen dat er leeuwen zijn in Botswana zei hij 😉 . Anders gaan wij straks naar huis en zeggen we: “ze hebben helemaal geen leeuwen in Botswana!”. Dat wilde hij niet hebben 😀 . Gelukkig hebben we het bewijs ruimschoots gezien! Eerst die leeuw die zo snel weer weg was, maar al snel zagen we er nog meer, en bleek de hele troep er te lopen.

Vier volwassen leeuwen en twee jongen, allemaal vrouwtjes. Ze liepen over de weg en wij reden er voortdurend achteraan om ze te kunnen bekijken en op de foto zetten. Ze gunden ons verder (gelukkig) geen blik waardig. Onze gids zorgde er telkens voor dat we ze goed konden zien. Er waren nog meer jeeps in de buurt en af en toe gooide hij zijn wagen er gewoon voor, haha. We moesten er erg om lachen, en zijn collega’s gelukkig ook, dus er was niets aan de hand. Na een tijdje hadden we de leeuwen van alle kanten bekeken en besloten we ze verder met rust te laten. DSC_0338We reden verder en zagen weer Impala’s, antilopes en allerlei vogels. We stopten weer bij wat brullende nijlpaarden en hebben daar lekker wat gedronken. Daarna zijn we weer op pad gegaan, en even later zagen we een auto rijden die naar ons lichtte. Dat kon maar een ding betekenen, er was daar wat te zien! Dus wij reden snel hun kant op, en er bleek een mannetjes-leeuw te lopen! Goh, die zijn nog indrukwekkender!

Ik kon mijn ogen bijna niet geloven, het dier liep gewoon op een paar meter van de auto langs! We reden een paar keer langs hem, zodat we voor hem konden stoppen en hem weer van dichtbij langs de auto konden zien lopen. Op een gegeven moment merkten we dat we een lekke band hadden. Maar dat weerhield de gids er niet van nog eens gas te geven, zodat wij de leeuw weer goed konden zien. Een stukje achter de eerste leeuw liep nog een mannetjes leeuw. Die zou precies hetzelfde pad lopen als de eerste leeuw volgens onze gids, het waren broertjes. En dat was ook zo, we konden deze dus ook goed bekijken.
DSC_0295Toen we alle kanten van beide leeuwen hadden gezien zijn we maar even de band gaan verwisselen. Dat was vrij snel gebeurd en daarna gingen we terug richting Machaba Camp. Toen we bijna bij de uitgang van de Moremi Game Reserve waren, begaf ook de tweede band het. We hadden al gezien dat er een grote scheur in de reserveband zat en dat hij behoorlijk zacht was al toen we wegreden. En hij hield het dus ook niet lang. We moesten uitstappen en konden bij de ingang van het reservaat even naar het toilet. Daar in de buurt hebben we wat rondgelopen, een olifant bekeken en wat staan wachten. Na een poosje kwam de gids er weer aanrijden en konden we weer verder. Er was een nieuwe band gebracht die ons helemaal naar het kamp kon brengen. DSC_0307We hadden alleen wel de lunch gemist. Maar, dat werd ook weer ruimschoots goedgemaakt, want we kregen een privé lunch, speciaal voor ons clubje van zes. Ze hadden een lekker plekje in de schaduw opgezocht op vijf minuutjes van het kamp. Daar was het gezellig gemaakt met kleden, stoeltjes, tafeltjes en grote kussens en stond al het lekkers voor ons klaar. We hebben ons heerlijk tegoed gedaan aan de lekkernijen.
Na het eten werden we teruggebracht naar het kamp, waar we lekker zijn gaan relaxen in de schaduw. Het verschil in temperatuur is hier heel groot. In de morgen en avond is het heel koud en overdag is het heel warm en moet je in de schaduw blijven. Als we met de jeep rijden ruikt het overal heerlijk kruidig.
Nadat we even lekker bijgekomen waren, kregen we weer een lekker theetje en wat kleins te eten. En vervolgens gingen we op pad voor de volgende safari. DSC_0400Deze keer was het best spannend. We namen een echte safari-route volgens onze gids, namelijk met stukjes door het water. Op een gegeven moment vroeg hij ons de spullen van de grond af te halen omdat het water best hoog zou komen. En hups, zo met dat ding door het water. Het is wel een super auto hoor, hij zit heel lekker en rijdt overal gewoon doorheen. Of misschien is het wel de chauffeur die super is 🙂 . In ieder geval, het had wel een echte safarismaak zo. DSC_0363Na een tijdje rijden kwamen we bij een meertje dat weer vol lag met nijlpaarden. Er stonden een heleboel grote vogels aan de oever en we zagen ook nog een krokodil drijven.

Terwijl we daarvan zaten te genieten zei de gids opeens dat hij een koedoe en wilde honden zag. Ze zaten achter de koedoe aan met z’n allen en renden keihard langs onze auto. Spectaculair om te zien! Vijf wilde honden achter een springend beest aan, en daarachteraan weer jut en jul in de jeep. De gids reed opeens heel erg hard erachteraan, in de hoop dat we “the kill” konden zien.
Helaas wisten we al vrij snel dat dat niet ging lukken, de koedoe was door het water gevlucht. De wilde honden zijn daar niet zo snel, dus de slimmerd was ervandoor.

Na deze wilde avonturen zijn we verder gereden op zoek naar het luipaard. Ergens onderweg kregen we weer lekker wat te drinken. Bij een meertje weer vol met nijlpaarden stonden we stil. DSC_0234Opeens kwam er een olifant heel hard langsrennen. Al gillend en wapperend met zijn oren stak hij de rivier over. Onze gids vertelde dat hij waarschijnlijk een beetje teveel had staan chillen en daardoor zijn vriendjes kwijtgeraakt was. Daarom liep hij ze nu te roepen. Het klonk heeeeel zielig!
Daarna reden we terug richting huis. DSC_0427We kwamen nog een wilde kat tegen maar die zagen we maar heel kort en in het donker.
Nadat we terug waren zijn we eventjes bij het vuur gaan zitten en daarna kregen we alweer het diner. Na het diner waren we zo moe dat we snel zijn gaan slapen.

Reacties

2 reacties op “Dag twee Machaba Camp”

  1. Elly van Etten

    Jeetje, wat een dag! Ongelooflijk! Volgens ons hebben jullie het heeeel erg naar jullie zin. Mist Jeroen het lopen en fietsen nog niet????? Whahahahaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Noun luitjes tot de volgende blog. Liefs van Aad en Elly en doe voorzichtig!

    1. Hahaha ja we hebben het inderdaad heerlijk! En ja, Jeroen mist de activiteit wel een beetje maar hij was erop voorbereid dus het gaat best. Er staat tenslotte veel moois tegenover 🙂 De volgende blog komt wat later hoor, maar dat zien jullie vanzelf 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jeroen en Annette

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Voeg je bij 65 andere abonnees

Lees verder