Jeroen en Annette

Op vakantie

Planning Antarctica

Hieronder de vakantieplanning voor Antarctica. We zijn weg van 16 januari t/m 9 februari. We vliegen eerst naar Buenos Aires en een dag later door naar Ushuaia. Daar verblijven we ongeveer anderhalve dag, waarna we in de namiddag inschepen op de Plancius voor onze bootreis richting Antarctica. Hieronder de route:

Op 7 februari keren we in de ochtend terug in Ushuaia. de volgende dag vliegen we vanuit Ushuaia via Buenos Aires terug naar huis.

De planning voor de reis:

dinsdag 16 januari 2018
  • Amsterdam – Buenos Aires

    Op 16 januari om 20:55 vertrekt het vliegtuig voor een reis van 14 uur naar Buenos Aires. Vluchtnummer KL701.
    Op 17 januari om 06:55 arriveert u in Buenos Aires.

woensdag 17 januari 2018
  • Accomodatie Hotel Panamericano

    In de ochtend komt u aan op Buenos Aires Airport Ezeiza. u wordt opgewacht door een chauffeur die u naar uw accomodatie brengt. Na aankomst kunt u direct in uw kamer terecht.

donderdag 18 januari 2018
  • Buenos Aires – Ushuaia

    Vandaag vliegt u met vlucht AR2894 van Aerolinas Argentinas naar Ushuaia. U vertrekt om 10:20 en arriveert om 13:55, de vlucht zal 3,5 uur in beslag nemen.

  • Ushuaia

    Vannacht verblijft u in Hotel Arakur.

vrijdag 19 januari 2018
  • Inschepen

    In de namiddag schepen we in bij Ushuaia, Tierra del Fuego, Argentinië, de meest zuidelijke stad ter wereld en gesitueerd aan het Beagle kanaal. We varen via deze schilderachtige waterweg gedurende de rest van de avond richting de Drake Passage.

zaterdag 20 januari 2018
  • Op zee

    Het schip wordt gevolgd door grote aantallen en meerdere soorten albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels en papegaaiduikers.

zondag 21 januari 2018
  • Falklands

    Op de Falkland Islands (Malvinas) zijn we van plan een hele dag door te brengen aan de fascinerende westelijke zijde van de archipel. Tijdens een wandeling langs de kust van Carcass Island zien we de Magelhaen- en Ezelspinguïns en ontmoeten we van dichtbij watervogels en zangvogels. Op Saunders Island vinden we Wenkbrauwalbatrossen en kunnen we de onhandige landingspogingen van deze vogels observeren bij de nesten. Tevens broeden op dit eiland meerdere pinguïn soorten; Koningspinguïns, Magelhaenpinguïns, Ezelspinguïns en Rotspinguïns.

maandag 22 januari 2018
  • Stanley, Falklands

    Stanley, de hoofdstad van de Falklands heeft zo’n 1300 inwoners. We kunnen deze charmante stad op eigen initiatief verkennen en er de cultuur van de Falkland Islands ervaren. Het is een mengeling van Zuid-Amerikaanse gebruiken en Victoriaanse charme, met kleurrijke huizen, goed onderhouden tuinen en Engelse pubs. in de omgeving van Stanley zijn meerdere gestrande zeilschepen uit het begin van de vorige eeuw te zien. het zijn de stille getuigen van de ontberingen van de 19e-eeuwse zeilers die Kaap Hoorn probeerden te ronden. Het kleine maar erg interessante museum is zeker een bezoek waard, het biedt een tentoonstelling over de geschiedenis van het stadje, vanaf de eerste dagen van de kolonisatie tot aan de Falkland-oorlog van 1982.

dinsdag 23 januari 2018
  • Op zee

    Op weg naar South Georgia steken we de Antarctische Convergentie over. Zodra we deze oceanografische overgangszone bereiken kan de water temperatuur in slechts enkele uren tijd sterk dalen. Koud, voedselrijk water wordt aan het oppervlak gebracht door de botsende zeestromingen en dit trekt veel zeevogels naar het schip: grote aantallen albatrossen, pijlstormvogels, prions en jagers.

donderdag 25 januari 2018
  • Zuid-Georgia

    In de namiddag van dag 7 verwachten we in South Georgia aan te komen. Mogelijk is de eerste landing in Elsehul Bay, een strand waar veel pelsrobben komen in de paartijd. Andere mogelijke landingsplaatsen zijn Right Whale Bay, Salisbury Plain, Godthul, St. Andrews Bay, Gold Harbour, Cooper Bay en de Drygalski Fjord. Deze landingsplaatsen bieden een grote variëteit aan landschappen en fauna, zoals Konings- en Macaroniepinguïns, Roetkopalbatrossen, Antarctische pelsrobben en Zuidelijke zeeolifanten. Eén van de mogelijke hoogtepunten van de expeditie zal een bezoek aan Prion Island zijn, waar we broedende Grote albatrossen kunnen zien en soms de jonge vogels hun vleugels kunnen zien testen. Andere geplande landingsplaatsen zijn Salisbury Plain, St Andrews Bay en Gold Harbour. hier bevinden zich niet alleen de grootste Koningspinguïn-kolonies van South Georgia, ook herbergen de stranden hier de grootste paarkolonies voor zuidelijke zeeolifanten ter wereld. Het is een ongelooflijke spektakel zo’n 4 ton zware zeeolifant stier te zien vechten om zijn harem te bewaken terwijl tientallen vrouwtjes net bevallen zijn of op het punt staan dit te doen. De stranden liggen in de paartijd afgeladen vol met zeeolifanten! In Fortuna Bay bevolken Koningspinguïns en pelsrobben de stranden. Vanaf hier proberen we het laatste stuk van de Shackleton route te volgen. De wandelroute leidt over een bergpas via de ‘Shackleton waterval’ naar Stromness, een verlaten walvisvaarders nederzetting.
    In Grytviken bezoeken we het verlaten Noorse walvisvaarders station, waar nu Koningspinguïns door de straten lopen en waar zeeolifanten hun intrek hebben genomen. Hier brengen we een bezoek aan het walvisvaart- en natuurmuseum en het nabijgelegen graf van Shackleton. in de namiddag van dag 10 vertrekken we uit South Georgia.

maandag 29 januari 2018
  • Op zee

    Het schip zal weer gevolgd worden door vele soorten zeevogels. Mogelijk komen we onderweg zeeijs tegen. Bij de rand van het ijs hebben we kans om enkele hoog-Antarctische vogelsoorten te zien, zoals de Zuidpooljager (Skua) en de Sneeuwstormvogel.

dinsdag 30 januari 2018
  • South Orkney Islands

    Hier plannen we een bezoek aan het Orcadas station, een Argentijnse basis op de South Orkney Islands. Het vriendelijke personeel zal ons een rondleiding op de basis geven. in de omgeving kunnen we schitterende gletsjers bewonderen.

woensdag 31 januari 2018
  • Op zee

    We passeren reusachtige ijsbergen en mogelijk ook Vinvissen terwijl we richting het zuiden varen. Er is ook een zeer goede kans op het zien van Antarctische stormvogels.

donderdag 01 februari 2018
  • Arctic Peninsula

    Wanneer de ijs situatie het toelaat varen we door de met ijsbergen bezaaide Antarctic Sound de Weddell Sea binnen. Hier is het verschijnen van de enorme plateau-ijsbergen het teken dat we de oostelijke zijde van het Antarctic Peninsula bereikt hebben. Mogelijke landingsplaatsen zijn Paulet Island, met grote aantallen Adélie pingïns en Brown Bluff, waar we voet kunnen zetten op het Antarctische continent. Bij goede weersomstandigheden kunnen we mogelijk onze tijd in de Weddell Sea wat verlengen. De vulkanische South Shetland Islands zijn erg winderig en vaak gehuld in nevel en mist, maar ze bieden een aantal subtiele genoegens. Zo is er een grote variëteit aan flora (mossen, korstmossen en bloeiende grassen) en fauna, zoals Ezelspinguïns, Kinbandpinguïns en Zuidelijke reuzenstormvogels. op Half Moon Island bevindt zich een grote Kinbandpinguïn kolonie en er liggen vaak Weddell zeehonden op de kust, in de buurt van het meestal onbemande Argentijnse station Camara. Deception Island is een zogenaamde ‘subductie krater’ die in de zee uitkomt en daardoor een natuurlijke haven vormt voor schepen. Ons schip waagt zich in de krater via de spectaculaire Neptune’s Bellow. Hier vinden we in een vulkanisch maanlandschap een verlaten walvisvaarders station, warmwaterbronnen, duizenden Kaapse duiven en veel Kelpmeeuwen, grote jagers en Zuidpool sterntjes. Wilson stormvogeltjes en Zwartbuikstormvogeltjes hebben hun nesten in de ruïnes van het verlaten walvisvaarders station bij Whalers baai. Vaak bezoeken pinguïns en zeehonden de geothermisch verwarmde stranden. Vervolgens varen we nog wat verder naar het zuiden, langs het Antarctic Peninsula. Bij Neko Harbour hebben we de gelegenheid voet te zetten op het Antarctisch Continent in een schitterend landschap van steile bergen en gigantische gletsjers die in de zee afkalven. In Paradise Bay kunnen we tijdens een tocht per zodiac genieten van een paradijselijk landschap met vele ijsbergen, omringd door majestueuze bergpieken. In dit gebied is er een goede kans op ontmoetingen met Bultrugwalvissen en Dwergvinvissen. Ook hier hebben we nogmaals de gelegenheid voet aan wal te zetten op het Antarctisch Continent. Nadat we door het Neumayer Channel gevaren zijn hopen we het oude Britse onderzoeksstation Port Lockroy op Goudier Island te kunnen bezoeken, nu een museum en postkantoor. In de buurt van Port Lockroy ligt Jougla Point, waar Ezelspinguïns en Keizeraalscholvers broeden. Vroeg in de ochtend van de laatste dag in Antarctica plannen we nog een landing op Cuverville Island, een klein en steil eiland dat genesteld ligt tussen de bergen van het schiereiland. Er broeden op dit eiland duizenden Ezelspinguïns, waarmee het de grootste broedkolonie van deze soort op het Antarctic Peninsula is. Wanneer de weersverwachting voor de Drake Passage niet gunstig is plannen we ons vertrek uit het Antarctic Peninsula al rond de middag.

maandag 05 februari 2018
  • Op zee

    Op onze vaart noordwaarts over de Drake Passage worden we weer gevolgd door een grote variëteit aan zeevogels.

woensdag 07 februari 2018
  • Ushuaia

    We komen in de ochtend aan in Ushuaia en ontschepen na het ontbijt. In de avond vliegt u om 19:55 naar Buenos Aires met vlucht AR1891. U arriveert in Buenos Aires om 23:20. U verblijft in hotel Panamericano voor de nacht.

donderdag 08 februari 2018
  • Buenos Aires – Amsterdam

    U wordt opgehaald bij uw accommodatie en naar de luchthaven gebracht. In de middag vliegt u om 16:40 met vlucht KL702 in 13:15 uur naar Schiphol, waar u op 9 februari om 09:55 arriveert.